• Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Home INFORMACE O PROJEKTU ZIEL3

PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"
Podpořte naše projektové partnerství hledáním starých receptů ...

Přehled/ Übersicht:
Články vztahující se projektu (Mehr zum Projekt) ... | Příklady ověřených receptů (Auswahl der geprüften Rezepte ...)



Projekt SOŠ a SOU Nejdek, Rooseveltova 600, 362 21 Nejdek, Česká republika, v rámci dotačního titulu Ziel 3/Cíl 3

„Erzgebirge/ Krušnohoří kulinarisch erleben
- Regionale Küche als Ausdruck einer (wiederentdeckten) gemeinsamen Identität im sächsisch-böhmischen Grenzraum“

„Kulinářské zážitky v Krušnohoří/ Erzgebirge
- Regionální kuchyně jako výraz (znovuobjevené) společné identity v sasko-českém pohraničí“

Lead partner:
Wirtschaftsförderung Erzgebirge GmbH / Úřad pro podporu hospodářství Krušné hory GmbH (s.r.o.)
Adam-Ries-Straße 16 
D 09456 Annaberg-Buchholz
Spolková republika Německo

Dov


Součástí turistického potenciálu Krušných hor je specifická regionální gastronomie tradiční krušnohorské kuchyně. Máme snahu objevovat a vracet se ke společným historickým kulturním kořenům, k nímž ty gastronomické náleží. Proto Vás
prosíme o spolupráci při objevování a hledání kořenů tradiční krušnohorské gastronomie.

Dov Dov
Více informací o projektu  ..., Flugblatt zum Herunterladen ...


Znáte-li některý tradiční krušnohorský recept, zašlete jeho název a jednoduchý pracovní postup na naši adresu:


SOŠ a SOU Nejdek
Rooseveltova 600
362 21 Nejdek 

Uvítáme informační prameny, starý sešit s recepty nebo zapsanou vzpomínku z vyprávění pamětníků.

Na obálku napište heslo Kulinářské zážitky v Krušnohoří/ Erzgebirge
.

Budete-li mít zájem, kontaktujte nás přes kontaktní formulář
Můžete přispět do našeho projektového blogu
Kontaktní informace naleznete pod tímto odkazem - www.sosnejdek.cz

Elektronicky na adresu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .



VYBRANÉ AKTIVITY ROKU 2013 ...


7.11.2013

SLAVNOST KYSELÉHO ZELÍ/ MANUFAKTURA SNŮ V ANNABERG-BUCHHOLZ
PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"

Ve čtvrtek dne 7. listopadu se v rámci projektu ZIEL 3 uskutečnila nejen pro žáky oboru Stravovací a ubytovací služby (65-51-E/01) Slavnost kyselého zelí u našeho německého partnera Berufsschulzentrum Annaberg-Buchholz. Na vlastní kůži se mohli naši žáci přesvědčit, co všechno dobrého se dá z takového kysaného zelí vyrobit. Žáci byli společně s oborem Veřejnosprávní činnost (68-43-M/01) rozděleni do pracovních skupin a jejich úkolem bylo splnit co nejvíce z tematických pracovních pokynů nejen v Manufaktuře snů - mimořádném zážitkovém muzeu se zaměřením na lidové umění Krušných hor. Při prohlídce města se také soustředili na základní pamětihodnosti včetně návaznosti na pokrmy německé strany krušnohorské kuchyně. Nedílnou součást komunikace v cizím jazyce tvořila orientace v reálném prostředí a zvládnutí různých komunikačních situací.

Dov Dov Dov
Stránky muzea ...Fotogalerie ...

Autor článku: Peter Weigel

28.10.2013

TRADIČNÍ KRUŠNOHORSKÁ GASTRONOMIE   
PREZENTACE PROJEKTU ZIEL 3 PŘI ZNOVUOTEVŘENÍ ROZHLEDNY NA KLÍNOVCI

Žáci oboru Stravovací a ubytovací služby (65-51-E/01) s učiteli SOŠ a SOU Nejdek prezentovali dne 28.10.2013 při příležitosti slavnostního otevření rozhledny na Klínovci a nové příjezdové komunikace ověřené recepty tradiční krušnohorské kuchyně. Společně s projektovým partnerem Berufsschulzentrum v saském Annaberg-Buchholz za finanční podpory programu Ziel 3 se koordinátoři projektu „ERZGEBIRGE/ KRUŠNOHOŘÍ KULINARISCH ERLEBEN - Regionale Küche als Ausdruck einer (wiederentdeckten) gemeinsamen Identität im sächsisch-böhmischen Grenzraum“ snažili všem přítomným hostům přiblížit projektové aktivity a více než 500 lidí mohlo ochutnat např. staročeskou sekaninu, bramborový koláč nebo sušenky nazývané pepřenky. Svojí účastí podpořili danou akci zástupce Sächsische Aufbaubank Dresden, zástupce zřizovatele - radní p. Ing. Petr Navrátil a vedoucí vedoucí Odboru školství mládeže a tělovýchovy Karlovarského kraje p. Ing. Jana Trantinová, nechyběl ani p. Prof. Gotthard B. Schicker s chotí. Žáci i učitelé na závěr viděli i vzdálenou horu Říp.

Dov Dov Dov
Příklady ověřených receptů ...Fotogalerie ...

Autor článku: Peter Weigel

20.10.2013

SOUTĚŽ VE VAŘENÍ POLÉVKY/ MUZEUM POLÉVKY V SASKÉM NEUDORFU
PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"

V saském Neudorfu, někdy nazývaném také "vesnicí polévky", se již od roku 1992 každoročně koná soutěž ve vaření polévky a souboj siláků v přetahování o polévkový hrnec za podpory účastníků ze všech koutů Německa. I tým naší školy se pokusil přispět v rámci projektu „ERZGEBIRGE/ KRUŠNOHOŘÍ KULINARISCH ERLEBEN - Regionale Küche als Ausdruck einer (wiederentdeckten) gemeinsamen Identität im sächsisch-böhmischen Grenzraum“ svým kuchařským uměním.
Svým receptem zelné polévky vybojovala p. Marie Gersdorfová - učitelka odborného výcviku - vynikající 2. místo a obstála tak ve velké konkurenci 32 polévek nejen z Německa. Součástí byla také prohlídka zdejšího muzea plného nádherných dobových exponátů překvapujících svou důmyslností a původem. V průběhu akce měli všichni účastníci možnost ochutnat jednotlivé polévky za poslechu dechové hudby Egerländer Blasmusik a porovnat tak jednotlivé výkony soutěžících.

Dov Dov Dov
Stránky muzea ..., Fotogalerie ...

Autor článku: Peter Weigel

24.9.2013

HEFETEIG, KARTOFFELSUPPE MIT PILZEN, KARTOFFELPUFFER MIT SPECK ...
Společné vaření s BSZ Annaberg-Buchholz v rámci projektu ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"

V úterý 24. září 2013 jsme se s žáky V. Budaiovou, V. Wuchterlem, D. Vrážilovou, B. Řežábovou (S1A), P. Hrbkem (S2S), P. Fröhlichovou a A. Pospíchalem (S2S) zúčastnili akce pořádané ve spolupráci s německou školou z Neubergu vrámci projektu Ziel 3 / Cíl 3 „Kulinářské zážitky v Krušnohoří/ Erzgebirge“. Hlavní součástí této akce byla odborná přednáška „KRUŠNOHORSKÁ KUCHYNĚ aneb GUTGUSCH‘N“, kterou přednesl profesor Gotthard B. Schicker a zároveň překládal p. Peter Weigel. Naši učni v oboru Stravovací a ubytovací služby, pod vedením učitelek odborného výcviku M. Kaštánkové Pecháčové a K. Budínové, spolu s německými kolegy připravili staročeskou bramborovou polévku s houbami, minihoustičky a bramborák s uzeným masem pečený na plechu. Tyto dobroty byly pak součástí ochutnávky pro návštěvníky přednášky, kteří se sešli v hojném počtu. Akce se nám velice líbila, žáci předvedli velice dobrou spolupráci a nezalekli se němčiny, vše proběhlo v přátelské atmosféře. Těšíme se další spolupráci s německými kolegy.

Dov Dov Dov
BZS Annaberg-Buchholz ..., Projektový blog ..., Fotogalerie ...

Autor článků: Kateřina Budínová

24.9.2013

BACKS, RAUCHERMAD, ZUDLSUPP ...? PŘEDNÁŠKA PROF. GOTTHARDA B. SCHICKERA
PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"

V průběhu úterý 24. září se měli žáci i zájemci o krušnohorskou kuchyni možnost seznámit s původními pokrmy - nejen pomocí receptur vyzkoušených žáky SOŠ a SOU Nejdek a BSZ Annaberg-Bucholz připravených v rámci odborného výcviku žáků 2. a 3. ročníku oborů stravovací a ubytovací služby a kuchař. Vrcholem dne byla přednáška p. Prof. Gotthard Schickera z Annberg-Bucholz, který zmínil původ vybraných tradičních krušnohorských jídel regionálního rázu a předal řadu podnětů k dalšímu pokračování projektu „ERZGEBIRGE/ KRUŠNOHOŘÍ KULINARISCH ERLEBEN - Regionale Küche als Ausdruck einer (wiederentdeckten) gemeinsamen Identität im sächsisch-böhmischen Grenzraum“ i dalším sociálním partnerům školy.

Dov Dov Dov
BZS Annaberg-Buchholz ..., Projektový blog ..., Fotogalerie ...

Autor článků: Peter Weigel

9.4.2013

PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"
Představili jsme naše projektové záměry - Berufliches Schulzentrum Annaberg-Buchholz - 9.4.2013

 

Dov Dov Dov
Více informací o projektu  ...Více ve fotogalerii ...

 

 

26.3.2013

PROJEKT ZIEL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"
VELIKONOČNÍ TRHY V KARLOVÝCH VARECH

Dne 26. března 2013 od 10:00 do 18:00 se žáci a učitelé SOŠ a SOU Nejdek zúčastnili Velikonočního jarmarku v Karlových Varech. Účast proběhla v rámci projektu Kulinářské zážitky v Krušnohoří/ Erzgebirge – Regionální kuchyně jako výraz (znovuobjevené) společné identity v sasko-českém pohraničí (Projekt z dotačního titulu ZIEL3 Ahoj sousede. Hallo Nachbar).

Žáci školy ubytovaní v domově mládeže několik odpoledních zaměstnání připravovali výstavu, chlapci pletli pomlázky a dívky malovaly velikonoční vajíčka, zdobily věnce a tvořily tradiční velikonoční dekorace. Žáci školy a učitelé odborného výcviku z oboru stravovací a ubytovací služby pekli mazance, jidáše, nádivku a velikonočního beránka. Učitelé německého jazyka pan P. Weigel a p. Mgr. Nutilová připravovali německé překlady receptur a názvů tradičních krušnohorských velikonočních kulinářských specialit.

Speciální dotaz a to v němčině i češtině dostal každý návštěvník, týkal se neznámých dávných tradic a receptů z krušnohoří. Na jednom z nejhezčích míst lázní jsme dostali od Magistrátu města Karlovy Vary místo pro stánek mezi ostatními trhovci , vše potřebné jsme do v pěší zóny města dovezli autem brzy ráno. V novém červeném stanu jsme upravili stůl s velikonoční dekorací a kulinářskými specialitami. Velmi chladné a větrné počasí určitě ovlivnilo návštěvnost jarmarku, ale i tak si kolemjdoucí lázeňští hosté pochutnali na vystavených specialitách, obdivovali práci žáků, učitelů a vychovatelů.

Řada návštěvníků si vzala kontaktní letáky a dotazníky, těšíme se na jejich odpovědi. Myslím si, že se velikonoční kulinářská prezentace SOŠ a SOU Nejdek povedla.

Autorka článku: Kateřina Šuleková, V3

Dov Dov Dov
Fotogalerie z prezentace projektu v Karlových Varech 26.3.2013 ...


 

Interní sekce

Přihlášení

    



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Aktuálně ...

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
středa 15. listopadu 2017
od 9 - 17 hodin


KONTAKTY | NABÍZÍME VÁM ... | VIDEA ŠKOLY ...



ŽIVÝ KRAJ

Škola interaktivně



ŠKOLNÍ EMAILOVÁ SCHRÁNKA POŠTA
Ulti Clocks content

Anketa

Jaký zdroj informací o škole Vás nejvíce oslovuje?