Houskové knedlíky kynuté
Böhmische Semmelknödel ...

Z malého množství vlažného mléka, cukru, droždí a trošky mouky uděláme řídké těstíčko – kvásek. Přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě kynout. Do mísy dáme sůl, zbylou mouku, vlažné mléko, žloutek, vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta zapracujeme žemli, nakrájenou na kostičky. Hotové těsto opět přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly (max. 500g). Vytvarujeme stejnoměrné šišky. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme podle velikosti (500g celková doba vaření je 20 minut). Důležité: během varu knedlíky obracíme, aby se stejnoměrně uvařily. Uvařené knedlíky z vody vyjmeme, propícháme vidličkou, aby vyprchala pára a krájíme na plátky. Před podáváním knedlíky nahříváme v páře.

ČESKO-NĚMECKÝ RECEPT ...
Autorka fotografie: © Kateřina Budínová



Zpět