Krušnohorská vánoční štola
Erzgebirgischer weihnachtsstollen ...

Promísíme mouku se solí a uprostřed vytvoříme prohlubeň. Do ní nadrobíme droždí a smícháme s polovinou vlažného mléka. Těsto necháme zakryté 20 minut odležet. Máslo a sádlo se rozpustí ve zbylém mléku a přidají se k těstu. Pak přidáme cukr a hněteme, dokud se těsto chytá mísy. Zakryté je necháme na teplém místě 1– 1,5 hodiny kynout. Potom zahněteme rozinky, mandle a kandovanou citronovou kůru. Z těsta nyní zformujeme štolu. Krušnohorská štola se nepřehýbá jako drážďanská štola. Těleso štoly se v polovině délky podélně nařízne. Tak obdrží při pečení svůj typický tvar. Za 1–1,5 hodiny ji upečeme dohněda a ještě teplou ji potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po upečení musí štola minimálně tři týdny odpočívat v chladu, aby získala správnou vlhkost a byla chutná.

ČESKO-NĚMECKÝ RECEPT ...
Autor fotografie: © ostseewelle.de/



Zpět