Kouřící dívka z Tannenberku
"Raacher Maad vu Tannenberg" ...

Umýt 1 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout a oloupat. Žluťoučké domácí brambory varného typu A či B nastrouháte, rozmačkáte a osolíte. Tradičně můžete vyzkoušet přípravu na železné nebo litinové pánvi potřené lněným olejem, rád bych Vás upozornil na skutečnost, že lněný olej v kuchyni, dříve běžný v každé dřevěnici, je dnes drahou a luxusní kulinářskou specialitou. Bramborovou hmotu (lze ji podle vašich podmínek také kulinářsky ozvláštnit, např. škvarky) v tloušťce palce lehce vmáčknete do plochy a na mírném ohni, vyzkoušeli jsme teplotu 200 °C po dobu 50 min., lehce pečete do zlatova bez obrácení. Kouřící dívku převrátíte na talíř nebo prkénko, potřete dobrým rozpuštěným máslem a podáváte teplé např. s kompotovanými lesními plody, v Gelenau s jablečným pyré.

ČESKO-NĚMECKÝ RECEPT ...
Autor fotografie: © Mgr. Josef Dvořáček



Zpět